Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

У селі на Рівненщині фермери виробляють крафтові сири і планують створювати кластер

У селі на Рівненщині фермери виробляють крафтові сири і планують створювати кластер

У селі на Рівненщині фермери виробляють крафтові сири і планують створювати кластер

Родина Юрія і Віти Нечипоруків з села Бущі відкрила сироварню на власній молочній фермі “Юнікасоль” з потужністю виробництва сиру 100 кг на добу.

Шлях до становлення успішного бізнесу

Розпочати родинний бізнес, що базується на утриманні корів і виробництві молока, сьогодні зважиться не кожна українська молода родина, яка живе в селі та заробляє небагато. Крім того, в Україні вже більше ніж півстоліття зберігається тенденція: якщо ти народився і виріс у селі — покинь його замолоду і шукай щастя у великих чи малих містах або закордоном. Ця історія — не про родину Нечипоруків.

Юрій і Віта Нечипоруки до відкриття власної ферми у селі Буща, на Здолбунівщині, займалися молочним тваринництвом понад сім років. І чим довше це тривало, тим більше подружня пара переконувалася: без інвестицій, необхідних знань для ведення господарства й підтримки їхня справа приречена.

Одного разу, декілька років тому, Нечипоруки дізналися про проєкт “Створення сімейних молочних ферм”, що впроваджує компанія “УкрМілкІнвест”. Менеджери проєкту проводили регулярні зустрічі з родинами, яким цікаво відкрити сімейну ферму у рамках проєкту. Юрій і Віта деякий час вагалися, входити в проєкт чи ні. І коли дійшло до того, як розповіла Віта, що одного дня вони не змогли забезпечити клієнта молоком за домовленістю, було вирішено, що час виводити господарство на новий рівень. Подружжя зустрілося з менеджерами проєкту “Сімейні молочні ферми” і приєдналося до гурту родин, які відкрили свої ферми за підтримки команди проєкту.

У Нечипоруків підростає помічниця — доня Соломія. Дівчинка підтримує старання та прагнення батьків у розвитку сімейної ферми. Ось і у відкритті сироварні “Юнікасоль” вона взяла активну участь. Відкриття відбулося 10 березня. Маленька Соля поряд з дорослими поважними і серйозними представниками місцевої влади та топ-менеджерами проєкту “Сімейні молочні ферми” не менш серйозно і, водночас, зворушливо перерізала червону стрічку. Чи продовжить Соля родинну справу в майбутньому? Тоді ж і дізнаємося. А зараз їй точно подобається їхня ферма.

Ферма без стін, але так треба

“У становленні ферми нам допомогла фінансово компанія “УкрМілкІнвест” та проект “Сімейні молочні ферми”, які виділили безвідсотковий кредит на будівництво приміщення ферми, придбання обладнання для неї – доїльної установки, килимків, поїлок тощо”, — розповіла Віта Нечипорук.

Сімейну молочну ферму “Юнікасоль” відкрили у березні 2020 року. Вона не така, до якої більшість з нас звикла. У стійла, де утримуються корови, нема стін, проте є дах. Простіше кажучи, корови знаходяться на прив’язі у приміщенні, де циркулює свіже повітря. Загалом, якщо заглибитися в тему, то є різні ефективні методи утримання ВРХ, і такий, як на фермі “Юнікасоль” — один з них.

Коли проєкт зі створення сімейних молочних ферм розпочав роботу в 2017 році, його засновники і менеджери проводили десятки зустрічей щомісяця з сім’ями та окремими представниками родин, які живуть у селах і утримують декількох корів. Роз’яснювали суть проєкту, умови співпраці та відповідали на запитання зацікавлених. Першими учасниками стали родини, яких можна було порахувати на пальцях однієї руки. Тобто серед селян працював принцип: “Хай сусід першим зробить, а я поки подивлюся”.

Так тривало до перших успіхів відкритих ферм. Власники поступово збільшували число поголів’я, повертали кредити, розвивали господарства. На них дивилися інші, до них на ферми приїжджали цілими екскурсіями члени родин, охочі до відкриття своєї ферми, але які ще сумнівалися. Зрештою, побачивши позитивний результат, вони ухвалювали позитивні рішення і приєднувалися до проєкту.

Крім того, бізнес сімейних ферм знайшов підтримку серед місцевої влади, на рівні держави та від міжнародних донорів, зокрема, ПРООН. А ініціатор і головний інвестор проєкту — Михайло Корилкевич — став головою всеукраїнської спілки “Українська кооперативна федерація”. Сьогодні вона об’єднує десятки українських ферм та організацій з різних галузей.

Таким чином, мережа сімейних молочних ферм розрослася з Рівненської на Хмельницьку, Житомирську, Волинську, Тернопільську області й стала популярною в усій Україні. “Сімейні молочні ферми” сьогодні — це найбільша мережа сімейних ферм в країні. На цей час у рамках проєкту відкрито 55 сімейних молочних ферм.

Нові досягнення фермерів: відкрито сироварню. Що далі?

Родинна сироварня Нечипоруків — це перша спроба виробництва крафтових сирів у проєкті “Сімейні молочні ферми”. Що це означає?

Менеджери проєкту повідомили, що виробництво крафтових сирів на фермі “Юнікасоль” стало наступним кроком до створення молочного кластеру на базі Здолбунівської, Мізоцької та Здовбицької громад Рівненської області. Це перший молочний кластер не лише в Рівненський області, а й в Україні. У кластері вже працює кормоцентр, здатний виробляти 1,4 тони комбікорму на добу, а також ветеринарний і навчальний центр. Заплановано введення в експлуатацію господарства з можливістю вирощування 150-200 нетелів на рік — до кінця 2021 року. Робота такого кластеру передбачає створення приблизно 150-ти робочих місць.

Нинішні виробничі потужності сироварні “Юнікасоль” — 100 кг сиру на добу. Це дозволить збільшити прибуток господарства на кілограмі сирого молока в 2,5 рази.

На цей час фермери виробляють вісім видів сиру. Це: класичний — моцарела, бринза, твердий класичний “Наш сир”. Для гурманів є твердий з горіхами “Особливий”, копчений “Коронний”, ніжний з м’ятою “Свіжість”, з сумішшю перців і коріандру “Гострий” і сир для закуски — “Сирні нитки”.

Особливістю продукції є те, що виробляється вона з молока власної ферми. Тобто сімейна ферма “Юнікасоль” має замкнутий цикл виробництва. Крім того, ручна робота і обмежені, невеликі обсяги виробництва дають змогу Нечипорукам ретельно контролювати якість кожного виду і кружала сиру.

Однозначно, ферма і сироварня “Юнікасоль” сьогодні в тренді. За даними експертів, в Україні зараз зароджується тенденція виробництва сирів на крафтових сироварнях. За різними оцінками, на сьогодні функціонує від 80-ти до 150-ти таких виробництв на всій території країни.

Сири “Юнікасоль” можна замовити за телефоном +380 96 57 01 635 та онлайн, в інтернет-крамниці фермерів.