Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

Сімейні ферми потребують підтримки від держави - підсумки круглого столу у Рівному

Сімейні ферми потребують підтримки від держави - підсумки круглого столу у Рівному

Сімейні ферми потребують підтримки від держави - підсумки круглого столу у Рівному

Відродити українське село і пришвидшити його економічний розвиток — таку мету переслідує фонд “Любіть Україну” разом з партнерами з 2017 року у роботі над розширенням мережі сімейних молочних ферм. Ініціативу підтримали провідні світові організації. У 2019 році ООН оголосила 2019-2028 роки Десятиліттям сімейних фермерських господарств. Це рішення, за повідомленням ФАО, покликане підкреслити роль сімейних ферм у формуванні продовольчого майбутнього планети. А план дій, розроблений організацією, надає міжнародній спільноті докладні рекомендації щодо підтримки сімейних фермерських господарств.

В Україні у рамках програми розвитку ООН і Уряду Швеції “Посилене партнерство для сталого розвитку” у 2019-2020 роках втілюється проєкт “Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села”. За словами керівника проєктів фонду “Любіть Україну” Олександра Лісовського, проєкт є пілотним для ПРООН, і після його завершення організація планує використати результати для його масштабування в інших регіонах, а згодом — в інших країнах. Проєкт впроваджується з листопада 2019 року, на умовах співфінансування, в якому Уряд Швеції надав підтримку у розмірі 1 048 094,72 гривень.

За словами голови правління фонду “Любіть Україну” Михайла Корилкевича, проєкт з розвитку сімейних молочних ферм може спричинити стрімкий розвиток села — варто здобути підтримку інвесторів: “Люди хочуть жити і працювати вдома, в Україні, заробляти у своїх селах. Згідно з нашим бізнес-планом, до 2027 року в Україні можна створити 5 000 сімейних ферм, що додасть 12 млрд. гривень”, - сказав він. - “Важливо розуміти, що ми створюємо нову галузь фермерських господарств, які посядуть місце між приватними господарствами з 1-2 коровами і промисловими фермами на тисячі голів. Сімейна молочна ферма є найбільш ефективною формою молочного тваринництва, тому до 2030 року вона повністю витіснить з ринку приватників і суттєво потіснить агрохолдинги. Міжнародна Фінансова Корпорація оцінює дефіцит молока в світі в обсязі 250 млн. тонн. В України, на думку експертів МФК, є потенціал запропонувати для світового ринку додатково 10 млн. тонн молока щорічно. Саме сімейні ферми можуть виконати це завдання. Ось такий глобальний контекст нашої діяльності”, - зазначив Михайло Корилкевич.

Для впровадження такого масштабного проєкту команда активно працює над налагодженням партнерств, зокрема, на державному рівні. За повідомленням фінансової радниці проєкту Людмили Іващук, на цей час було проведено ряд зустрічей з урядом та здійснено спільні розробки стратегій і змін до законодавства з метою покращення умов ведення фермерського господарства. Зокрема, представники команди проєкту провели робочі зустрічі з міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофієм Миловановим, представниками галузевих асоціацій АПК тощо та внесли власні пропозиції змін і нововведень.

У проєкті заплановано створення двох навчальних центрів, метою яких є підвищення професійного рівня ведення сімейних молочних ферм за допомогою практичних навчань. Як розповіла керівниця навчального напряму проєкту Людмила Головчицька, на цей час вирішено питання щодо відкриття навчальних центрів: один з них діятиме у с. Здовбиці Рівненської області, на базі ПСП “Україна”, інший — в Хмельницькій області. Зараз тривають роботи з облаштування. Восьмеро майбутніх дорадників з Рівненської, Хмельницької, Житомирської, Львівської, Тернопільської областей проходять тритижневу підготовку у Навчально-науковому інституті післядипломної освіти Національного університету біоресурсів і природокористування України. Згодом вони самі навчатимуть фермерів, керуючись розробленими дорожніми картами з розвитку сімейних ферм та інструкціями. За словами Людмили Головчицької, у майбутньому створені навчальні центри зможуть забезпечити менторську підтримку для повноцінного існування кооперативів кластерів з більш ніж 50-ти сімейних ферм у кожній області України.

Крім того, у ході проєкту вже відібрано три показові ферми у Волинській, Хмельницькій та Рівненській областях. Триває робота над відкриттям нових сімейних ферм, формуванням кооперативів — у процесі будівництва перебуває 16 ферм, 67 сімей знаходяться на етапі переговорів щодо відкриття, зацікавлення у створенні своєї ферми виявили близько 400 родин.

Однією з інноваційних складових проєкту стала розробка настільної гри “Сімейна молочна ферма”. Завдяки їй можна розробити власну стратегію успішного ведення ферми ще до її відкриття або ж удосконалити наявну. На цей час гру активно апробують під час навчальних семінарів для фермерів.

Проєкт “Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села” завершиться у травні 2020 року. Проте із його завершенням розвиток мережі сімейних молочних ферм не зупиниться. Адже в багатьох українців є бажання, які вони вже поступово втілюють: навчитися ефективному фермерству, створювати якісний продукт, заробляти і досягти успіху в Україні, формувати громади своєї мрії і щасливо жити в них. Підсумовуючи обговорення, ведучий круглого столу, віцепрезидент Української асоціації маркетингу Олександр Гладунов зазначив, що проєкт розвитку сімейних молочних ферм в Україні здійснюється в рамках концепції розвитку інновацій, запропонованої УАМ у 2006 році в якості результату аналітичного дослідження, що фінансувалося ОБСЄ. Ця концепція передбачає 4 етапи фінансування інвестиційних та інноваційних проектів: перший – проєкт здійснюється за рахунок приватної ініціативи; другий – певні процеси і елементи проекту відпрацьовуються за рахунок грантової підтримки міжнародних донорських організацій; третій – для фінансування проекту залучаються державні ресурси; четвертий, що виводить проєкт на глобальний рівень, – участь у фінансуванні міжнародних інвесторів.

У події взяли участь: Ольга Кашевська, координаторка програм розвитку ООН; Яна Жамбекова, спеціалістка з розвитку громад ПРООН; Олександр Лісовський, керівник проєктів благодійного фонду “Любіть Україну”; Михайло Корилкевич, голова правління Рівненського обласного благодійного фонду “Любіть Україну”; Надія Переходько, директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА; Сергій Чернієнко, керівник проєкту “Створення сімейних молочних ферм”; Людмила Іващук, фінансова радниця проєкту; Людмила Головчицька, керівниця навчального центру проєкту; Сергій Науменко, директор ТОВ “Укрмілкінвест”; Тарас Микитин, радник з питань регіонального розвитку Рівненського офісу проєкту “U-LEAD з Європою”; фермери і представники ЗМІ.


Проєкт “Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села” впроваджується Рівненським обласним благодійним фондом “Любіть Україну” у рамках спільного проєкту Уряду Швеції та ПРООН в Україні “Посилене партнерство для сталого розвитку”, що реалізовується за фінансової підтримки Уряду Швеції.

За повідомленням РОБФ "Любіть Україну"