Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

Квадрокоптер допомагає рятувальникам Дубенщини гасити пожежі та виявляти паліїв

Квадрокоптер допомагає рятувальникам Дубенщини гасити пожежі та виявляти паліїв

Квадрокоптер допомагає рятувальникам Дубенщини гасити пожежі та виявляти паліїв

Використовувати квадрокоптер, щоб убезпечити Дубно й район від пожеж на великих територіях, віднедавна можуть рятувальники 4-го пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Рівненській області. Квадрокоптер рятувальникам передав голова правління РОБФ "Любіть Україну" Михайло Корилкевич.

Цей сучасний пристрій допомагає вогнеборцям бачити крізь щільну завісу диму. За словами начальника 4-го Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Рівненській області Михайла Домарацького, за допомогою квадрокоптера рятувальники бачать площу територій поширення вогню і шлях, куди направляти техніку. Коли вогнеборці виїжджають на пожежу, наприклад, у лісовий масив, і заїжджають у сильне задимлення, то їм стає складно орієнтуватися на місцевості. На допомогу собі використовують квадрокоптер. Підіймають його — і по рації швидко скеровують загін у потрібному напрямі. При цьому їхня робота стає ефективнішою.

Читайте: Рятувальники Рівненщини ліквідовують пожежі у Чорнобильській зоні

Заступник начальника загону — начальник 5-ї державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС у Рівненській області Віктор Міщук розповів, що нещодавно рятувальники спільно з працівниками двох лісгоспів гасили пожежу у великому лісі поблизу села Судобичі Дубенського району. Там за короткий час сильний вітер роздмухав вогонь від запаленої трави і зайнялися гектари лісової території. Рятувальники використали квадрокоптер для оцінки території займання — і пожежу вдалося загасити протягом 4-5 годин. Вони затримали й палія: мешканця Дубенського району, який був напідпитку, передали правоохоронцям. Місцеві ЗМІ назвали ту пожежу “найбільшою пожежею року”.

Також, за словами Віктора Міщука, протягом чотирьох днів рятувальники зведеного загону Головного управління ДСНС України у Рівненській області брали участь у моніторингу територій та ліквідації пожеж на кордоні з Житомирською областю і в північних районах області. Зокрема, на кордоні для оцінки стану територій використали квадрокоптери.

А 29 квітня рятувальники 5-ї державної пожежно-рятувальної частини 4-ДПРЗ ГУ ДСНС України у Рівненській області  спільно з лісовою охороною врятували від знищення вогнем 30 га лісу на території Дубенського держлісгоспу (с. Грядки). Піднятий рятувальниками квадрокоптер дозволив їм побачити територію, охоплену вогнем, площа якої склала близько гектара. Внаслідок низової і верхової пожежі могли згоріти 30 га лісу. Рятувальникам вдалося ліквідувати вогонь за дві години.

Голова правління Благодійного фонду “Любіть Україну” Михайло Корилкевич:

“Пожежі легше запобігти, аніж зупинити її. І в цьому сучасні технології покликані допомагати вогнеборцям. Частота пожеж значно зросла через безвідповідальність людей, і рятувальникам додається важкої й небезпечної роботи. Сподіваюся, що цей внесок в оснащення рятувальників збереже екосистеми, допоможе врятувати життя та сприятиме правоохоронцям у виявленні й перевихованні паліїв”.

В Україні щороку, найчастіше навесні й восени, співробітники ДСНС беруть участь у гасінні підпалів сухої трави, лісів і торф'яників. Пожежники і всі притомні українці закликають співгромадян не палити сухостій, бо це призводить до займання сотень і тисяч гектарів територій, нищення екосистем і займання житла. Зокрема, за повідомленнями ЗМІ, внаслідок масштабних лісових пожеж у сусідній Житомирській області у квітні 2020 року згоріло понад 70 будинків.

Фото з території пожежі, зроблене за допомогою квадрокоптера, було надане пресслужбою 4-го Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Рівненській області  

Наталя Богданець,
відділ зв’язків з громадськістю Фонду, loveukrainefund@gmail.com