Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

Кому з пенсіонерів в Україні підвищать пенсії з 1 травня?

Кому з пенсіонерів в Україні підвищать пенсії з 1 травня?

Кому з пенсіонерів в Україні підвищать пенсії з 1 травня?

Експерти розповіли про принципи розрахунку пенсій. Уряд заявив, що має намір підвищити пенсії на 10,1% в травні і грудні, а усунення дисбалансів розпочнуть з 1 жовтня 2017 року. Нагадаємо, пенсія українців залежить від трьох показників: середньої зарплати по країні на момент виходу на заслужений відпочинок, стажу і співвідношення власної зарплати до середньої. Відповідно, у міру зростання середньої зарплати ті, хто виходив на пенсію в останні роки, отримують більше, ніж ті, хто не працює вже давно.

Минулого разу "усунення дисбалансів" відбувалося в 2012-му. Як раніше повідомляв віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, прожитковий мінімум для непрацездатних осіб з 1 травня складе 1 312 грн., а з 1 грудня – 1 373 грн. Мінімальна пенсія на даний момент – 1 247 грн., а максимальна – 10 740 грн.

З 11,9 млн. пенсіонерів, за даними Мінсоцполітики, підвищення торкнеться тільки 5,6 млн. чол. З них, за словами Володимира Гройсмана, близько 1,1 млн. пенсіонерів розбагатіють більш ніж на 1 000 грн., а приблизно 1,3 млн. збільшать свої доходи менш ніж на 200 грн. Решта можуть розраховувати на надбавку від 200 грн. до 1 000 грн.

Тобто, на підвищення пенсій можуть розраховувати не більше половини нинішніх пенсіонерів.

"Не отримають підвищення ті, хто працював на низьких зарплатах у бюджетній сфері і, наприклад, у сільському господарстві. Більша ймовірність отримати надбавку у тих, хто працював у промисловості, особливо на виробництвах, де нараховувався пільговий стаж. Або тих, у кого був стаж в 40 років і зарплата в 1,5-2 рази вище, ніж в середньому по країні", - розповіла провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко.

Велика частина жінок-пенсіонерів також не отримає фактичного підвищення. Адже у жінок стаж зазвичай менший, ніж у чоловіків, і зарплати приблизно на 25% нижчі.

Формула визначення розміру пенсій розраховується шляхом множення середньої зарплати за три роки до виходу на пенсію на два коефіцієнти, що враховують стаж роботи і співвідношення зарплати з середньою по країні.

Наприклад, якщо жінка має необхідні 30 років трудового стажу, то її пенсія зараз становить: 1 917,91 грн. х 1 х 0,41 = 786,34 грн.

Якщо обчислена за формулою сума пенсії виявилася меншою за прожитковий мінімум, то при наявності 30-ти років страхового стажу у жінок і 35-ти років у чоловіків пенсія гарантовано встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму, тобто 1 247 грн. Різницю в 460,66 грн. доплачує Пенсійний фонд.

Тож після усунення дисбалансів пенсії підвищать з урахуванням більш високої середньої зарплати 3 764 грн. Однак при цьому коефіцієнт страхового стажу скоротять з 1,35 до 1. Тому якщо нинішній пенсіонер отримував зарплату на рівні середньої по країні, то його пенсія навіть після осучаснення може виявитися нижче прожиткового мінімуму.

Скажімо, та ж пенсіонерка з 30-річним стажем роботи і середньою зарплатою отримає в жовтні 2017 року: 3 764 х 1 х 0,3 = 1 129,2 грн. А мінімальна пенсія вже з травня в Україні повинна скласти 1312 грн.

У жовтні пенсії перерахують по-новому. Їх розмір не буде пов'язаний з тим, що люди отримують зараз.

Основна маса українських пенсіонерів легко набирає 40 років стажу. Найбільше підвищення пенсії отримають ті, хто виходив на заслужений відпочинок до 2012 року і мав хорошу зарплату, в 1,5-2 рази вище середньої. Вони можуть розраховувати на великі надбавки, а середній розмір пенсії під кінець року після чергового підвищення її мінімального рівня (до 1 373 грн.) складе більше 2 000 грн.

За словами старшого наукового співробітника відділу соціально-економічних проблем праці Інституту економіки та прогнозування НАН України Світлани Жовнір, за остаточною оцінкою МОП, розмір середньої пенсії має становити, щонайменше, 40% від середньої зарплати. Якщо цей показник падає до 20%, то це вважається порушенням прав громадян на соціальний захист.

Тим більше, що як показує досвід попередніх оновлень пенсій, реформи вистачає на перші два-три роки, а потім більшість пенсіонерів знову опиняються в становищі, коли незалежно від їх колишніх заробітків і стажу, всіх "зрівнюють".

Майбутнім пенсіонерам важливо врахувати всі нюанси, які впливають на розмір пенсії. Зараз співвідношення зарплат зовсім не ті, що були 10 років тому. Вперед вирвалася торгівля (магазини), де зарплати вже на рівні промисловості.

"Наше законодавство дуже заплутане. При визначенні розміру пенсії грає роль величезна кількість факторів: за яким законом вийти на заслужений відпочинок, за яким нормативом перерахувати пенсію, за який період вибрати розрахунок…", - каже Лідія Ткаченко.

За словами експертів, з 2000-го року всі персональні пенсійні внески громадян враховані в єдиній базі. Але ті, хто виходить на пенсію зараз, ще можуть вибирати п'ятирічний період, за даними якого їм будуть нараховувати платежі.

Та треба пам'ятати, що вибирати краще не той період, коли у вас особисто була найвища зарплата, а коли ваша зарплата була максимально високою в порівнянні з середньою по країні, - пояснює експерт.

На думку фахівців, Пенсійний фонд мав би пропонувати людям найбільш вигідний розрахунок пенсії. І такі плани є. Наприклад, збираються зробити для працюючих пенсіонерів автоматичний перерахунок пенсії за кожні два додаткові роки стажу. Але коли ці плани будуть реалізовані – поки що невідомо.

За інформацією UBR.ua