Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

"УкрМілкІнвест" і кластер "Натуральне молоко" надають можливості для розвитку молочних сімейних ферм на Рівненщині

"УкрМілкІнвест" і кластер "Натуральне молоко" надають можливості для розвитку молочних сімейних ферм на Рівненщині

ТзОВ "Укрмілкінвест", засновник кластеру "Натуральне молоко", має намір реалізувати на Рівненщині успішний досвід створення сімейних ферм із залученням власних коштів та коштів канадського уряду.

Чи знаєте ви, скільки потрібно дати корові води, щоб вона давала по 20 літрівмолока на день? Чи відомо вам, скільки разів на рік необхідно робити "педикюр" (чистку ратиць) високопродуктивній корові, щоб продовжити її вік? Як не прогавити оптимальні строки початку "зелених жнив"?

На ці та інші запитання сільські голови, голови об’єднаних громад та фермери кількох районів області мали змогу почути відповіді під час презентації українсько-канадського проекту "Розвиток молочного бізнесу в Україні" у Дубенській райдержадміністрації. Проект стартував 2014 року у Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Херсонській областях за фінансової підтримки канадського уряду. Він передбачає створення молочних сімейних ферм. На Львівщині цьому проекту передувала кропітка робота, що почалася ще 2009 року теж за підтримки канадців. З 33 мільйонів населення Канади – 1,5 мільйона мешканців мають українське коріння. Вони ж і "пролобіювали" кошти для фінансування проекту. За 8 років у Львівській області створено 30 сімейних ферм.

Представники кластеру "Натуральне молоко", який об’єднує господарства західного регіону, що спеціалізуються на виробництві молока, переконані, що львівський досвід розвитку малого та середнього агробізнесу можна і потрібно запровадити на Рівненщині. Тому засновники та модератори кластеру, до якого входить потужна компанія "Укрмілкінвест", запросили на презентацію партнера – президента Національної асоціації дорадчих сільськогосподарських служб України Івана Паньківа, який є директором Львівської аграрної дорадчої служби. Зоотехнік за фахом, він сам уже не перший рік займається фермерством. Тому й розмова у райдержадміністрації зовсім не нагадувала лекцію.

Основний напрямок проекту – розвиток мережі реальних 10-12 кооперативів, які будуть обслуговувати сімейні ферми. Але в Асоціації державних сільськогосподарських дорадчих служб думають про перспективу до 2030 року, тому пішли на Тернопільщину, заявили про себе на Волині. І вважають за доцільне робити це в усій Україні, тому що переконані: майбутнє українського села саме у розвитку малого та середнього бізнесу. Асоціація працює у 14 областях України. У переліку послуг є й такі специфічні, як, зокрема, педикюр для корів, або чищення ратиць. Представники Асоціації також практично допомагають у технологічному супроводі фермерів, придбанні техніки для кооперативів, наданні послуг сучасною лабораторією молока…

– Ми даємо селянам те, що не горить, не тоне і не гниє – інформацію та знання. Те, без чого жоден бізнес не стане успішним, – так сформулював основне завдання асоціації Іван Паньків.

Він же розповів, що вже півроку з ним постійно контактують засновник кластеру "Натуральне молоко" Михайло Корилкевич і модератор кластеру Мирослава Олійник. Вони привозять фермерів з Рівненщини до сусідів-львів’ян, бо в них є чому повчитися. Представники кластеру готові спільно зі Львівською дорадчою службою всіляко сприяти і допомагати створенню сімейних ферм на Рівненщині. Для цього у них є необхідний потенціал.

– Ми пропонуємо підтримку тим, хто хоче відкрити власну міні-ферму з 10 корів, і тим самим створити сприятливе бізнес-середовище для інших інвесторів, зокрема для уряду Канади, чи інших іноземних проектів, - проінформувала аудиторію модератор кластеру "Натуральне молоко" Мирослава Олійник. – Спільними зусиллями ми повинні відродити село, залучити молодь до роботи, підвищити добробут селян. "Укрмілкінвест" має можливість надати в оренду приміщення, передати худобу в лізинг на вигідних умовах, продавати корми, здійснювати повний технологічний супровід. А в кінцевому підсумку – досягти того, щоб сімейні ферми виробляли і продавали молоко з обопільною вигодою.

Фінансова допомога потенційним сімейним фермам від компанії "Укрмілкінвест", за словами фінансового директора Групи компаній "Монстера" Людмили Іващук, полягає у наданні кредиту на придбання обладнання на суму 80 000 грн. Безповоротною фінансовою допомогою є 50% відсотків вказаної суми кредиту. Тобто повернути потрібно лише 40 000 грн. протягом чотирьох років. Єдина умова: молоко фермери повинні здавати у господарство позичальника. При цьому господарство готове доплачувати до закупівельної ціни на ринку одну гривню за кожен зданий літр молока.

– Проект однозначно заслуговує на увагу, – поділився враженням від презентації фермер з села Буща Здолбунівського району Юрій Нечипорук. – Це відповідь тим, хто вважає молочну галузь безперспективною. Я утримую 10 голів худоби і всерйоз задумався над умовами співпраці, які пропонує ТОВ "Укрмілкінвест".

Організатори презентації проекту чекають на зворотній зв’язок. А засновник кластеру "Натуральне молоко" Михайло Корилкевич розраховує на успіх розпочатої справи.

– Мене здивувало, що на Львівщині є 30 сімейних ферм, а в нашій області малий аграрний бізнес не розвивається, – розповів Михайло Корилкевич. – Звернулися за допомогою до Львівської аграрної дорадчої служби. Там не відмовили, але сказали зачекати, принаймні, рік, бо це ж канадські гроші. Але ми не можемо чекати – і вирішили розпочати роботу вже. Це хороший проект, який піднімає економіку села, робить заможною українську родину. Хочемо досягти розуміння від селян, що добре заробляти можна не лише важкою працею на ягідних плантаціях у Польщі чи деінде за кордоном. Насправді, за великого бажання можна жити щасливим життям у своєму селі.

Юрій Шесталюк

Дивіться відеосюжет від ТРК "Дубно" тут: