Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

Михайло Корилкевич: "В українців є, щонайменше, три можливості для розвитку соціального підприємництва"

Михайло Корилкевич:

Михайло Корилкевич: "В українців є, щонайменше, три можливості для розвитку соціального підприємництва"

У червні 2017 року в Рівному з ініціативи благодійного фонду "Любіть Україну" відбулося перше засідання Клубу соціальної відповідальності. Під час зустрічі голова правління благодійного фонду "Любіть Україну" Михайло Корилкевич повідомив, що у 2017 році на Рівненщині благодійний фонд формує Кластер соціальної відповідальності.

Як працюватиме Кластер, які можливості є у розвитку соціального підприємництва в Україні, чому фонд "Любіть Україну" відходить від суто благодійних проектів і як працюватиме далі – на ці запитання відповів Михайло Корилкевич.

Михайле Даниловичу, над якими проектами зараз працює фонд "Любіть Україну"?

- За майже п’ять років діяльності ми з експертами фонду вирішили поступово відходити від суто благодійних проектів і концентруватися на тих, що розвивають можливості.

Тобто – фонд "Любіть Україну" працюватиме по-іншому?

- Так. Фонд загострюватиме увагу громадськості на масштабних проектах, у яких є перспектива розвитку. Об’єднуватиме людей, які хочуть співпрацювати заради реалізації важливих соціальних ідей. Ми з колегами вирішили так тому, що кількість потрібних суспільству ініціатив постійно зростає, у нас є плани їх реалізації, і фонду "Любіть Україну" самостійно не впоратися з запланованим.

Наприклад, у 2014 році ми започаткували один проект соціального спрямування – Громадська експертна рада. Це був телепроект, який об’єднав експертів різних галузей з метою допомогти вирішити важливі для різних спільнот проблеми.

У 2015 році до нього приєднався телепроект "Здоров’я нації", а також "Медична клініка на колесах". Цей проект спрямований на оздоровлення дітей різного віку з соціально уразливих груп населення. Він став щорічним, і ми проводимо його спільно з партнерами.

У 2016 році ми завершили проект "Здоров’я нації". Натомість виникла нагальна потреба у реалізації освітніх ініціатив: "Наша нова школа" (стратегічний розвиток ЗОШ №7 у Дубно) та "Від учня школи – до професіонала". Це унікальний проект, спрямований на виховання ефективних працівників усередині компанії. Проводимо його спільно з Групою компаній "МОНСТЕРА", яка прагне збудувати команду з успішних фахівців. Водночас, співпраця фонду "Любіть Україну" зі школами та вищими навчальними закладами йде на користь місцевій освітній галузі загалом.

У 2017 році відбулося переформатування проекту Громадська експертна рада у проект Територія громади. Ми налагоджуємо партнерські стосунки з об’єднаними територіальними громадами та організаціями, спрямованими на розвиток місцевих громад. Ми об’єднуємо зусилля із місцевим бізнесом та галузевими організаціями заради створення високоефективної системи співпраці.

На початку року фонд провів Благодійний аукціон. На одному майданчику ми об’єднали владу, бізнес і творчих людей. У результаті було зібрано кошти для допомоги двом родинам з Дубенського району. Хоч це була й адресна допомога, але до неї причетна не одна організація. Бажання зробити добру справу згуртувало багатьох підприємців, державних службовців та митців.

Благодійний фонд скооперувався з дубенською владою та Рівненською єпархією УПЦ КП у проекті «Благодійний футбольний матч». Соціальну відповідальність та причетність проявили і волонтери фонду, і наші партнери, і чиновники, і духовенство, і вболівальники. За підсумками матчу зібрані кошти передано ветеранам ЗСУ, які були поранені внаслідок участі у військових діях на сході України. І це не всі проекти фонду, які викликають зацікавлення та потребують розвитку, їх є багато.

Які найближчі плани діяльності фонду "Любіть Україну"?

- Запланована робота скерована на створення довготермінових механізмів сталого розвитку громад, впровадження соціальних технологій, заходів громадянської освіти, розвиток соціального підприємництва, стимулювання управлінських кадрів приймати сильні та етичні управлінські рішення. На цей час благодійний фонд відкритий до кооперації. З цією метою ми активно домовляємося про співпрацю з однодумцями – експертами і партнерами. Формуємо Кластер соціальної відповідальності.

Що являє собою Кластер?

- У Кластері соціальної відповідальності різні за можливостями люди та організації доповнюють один одного і роблять те, що їм під силу. За задумом, Кластер має мережеву структуру та складається з декількох взаємодіючих рівнів. У межах Кластеру діє Клуб соціальної відповідальності. Він об’єднує самодостатніх у фінансовому розумінні людей, які мають бажання і можливість брати участь у благодійних та інноваційних проектах фонду й можуть втілювати власні проекти.

У червні ми провели перше засідання Клубу соціальної відповідальності. У заході взяли участь представники рівненського бізнесу, депутати місцевих рад і громадські активісти. Історією успіху соціального підприємства, зокрема, поділився Юрій Козакевич, бізнесмен і громадський активіст з Івано-Франківська. Він розповів про проекти #ФранківськЯкийТребаБерегти, #МодаНаМузеї, Intellect Hub та інші.

Ми зосереджуємося на тих напрямах, де можемо чинити найбільш відчутний вплив. Фонд втілює потрібні ідеї в життя і цим показує, що зміни навколо залежать безпосередньо від нас. Зробити їх не складно, лише якщо ми підтримуємо один одного.

Чим особисто для Вас є соціальна відповідальність?

- Набагато ширшим поняттям, ніж благодійний внесок, створення робочих місць, сплата податків... Це, насамперед, усвідомлення важливості взаємодії бізнесу та громади. Бажання змін – особистісних, корпоративних і соціальних. Розуміння важливості соціальних інвестицій, які у підсумку обов’язково вимірюватимуться соціальним ефектом. Це надання можливості талановитим людям змінювати світ на краще, загострити їхнє відчуття відповідальності за зміни у сферах життя та діяльності. Надихнути інших на спільне втілення ідей задля розвитку своєї місцевості та суспільства загалом.

Ви сказали, що діяльність фонду "Любіть Україну", крім іншого, спрямована на розвиток соціального підприємництва. Як Ви вважаєте, які можливості для розвитку соціального підприємництва існують у нашій країні?

- В українців є, щонайменше, три можливості для розвитку соціального підприємництва. Найперша – це відкритість українських компаній – виробників продукції та надавачів послуг, їхня готовність і забезпеченість ресурсами.

Наступна – це відкритість споживачів. Значна кількість населення вже на цей час активно сприяє втіленню суспільно-корисних ідей. При чому, люди яскраво демонструють свою готовність купувати товари чи послуги, які пропонують соціальні підприємства, активно діляться інформацією про відомі їм соціальні ідеї.

Ще одна можливість – це активна підтримка соціального підприємництва в Україні міжнародними організаціями, фондами розвитку, українськими громадськими об’єднаннями і так далі.

Переконаний, що саме партнерство є найважливішим інструментом розвитку суспільства: це партнерство бізнесу, влади, організацій громадянського суспільства, релігійних інституцій та всіх, хто хоче бачити Україну розвиненою країною.

Розмовляла Юлія Нечипоренко