Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

Громадська експертна рада підтримує дубенчан у боротьбі з "рожевим пилом" та бездіяльністю

Громадська експертна рада підтримує дубенчан у боротьбі з

Громадська експертна рада підтримує дубенчан у боротьбі з "рожевим пилом" та бездіяльністю

У вівторок, 16 грудня, Громадська експертна рада, яку очолює Михайло Корилкевич, разом з дубенчанами провели збори у мікрорайоні цукрового заводу міста Дубна. Згуртувала громадян спроба вирішити наболіле питання щодо забруднення повітря викидами з ПрАТ "Західний торгово-промисловий дім".

Того дня у міський будинок культури, що в мікрорайоні цукрового заводу, зійшлось більш як півсотні мешканців вулиць Сосюри, Золотаренка, Каменського та інших, прилеглих до елеваторного комплексу ПрАТ "Західний торгово-промисловий дім". Людям уже поперед горла стоїть пил, і вони прийшли, щоб висловити рішучий протест проти забруднення атмосфери викидами з цього підприємства, що тривають не один рік в осінню пору, під час переробки зерна кукурудзи. Як наслідок – пил і лушпиння рожевого кольору вкриває вулиці, подвір’я, автомобілі, білизну, проникає через відчинені вікна та двері у житло. Гірше того: мешканці мікрорайонів Страклова та цукрозаводу пов’язують з викидами зернового пилу погіршення стану свого здоров’я.

Як відомо, 31 жовтня 2014 у Дубні була введена в експлуатацію друга черга елеваторного комплексу, що значно збільшило його виробничі потужності. Окремі представники громади зверталися зі скаргами до адміністрації підприємства, ставили до відома депутатів міської ради, а ті писали відповідні листи-звернення до обласної екологічної інспекції та обласної прокуратури. Проте складається враження, що держслужбовці не зацікавлені в тому, щоб допомогти людям у вирішенні гострої екологічної проблеми... А тим часом випадки шкідливих викидів у повітря фіксувалися кілька разів протягом листопада-грудня.

Зважаючи на обставини, голова Громадської експертної ради Михайло Корилкевич запропонував спробувати вирішити, врешті-решт, цю серйозну проблему. На збори прийшли не лише люди, які потерпають від зернового пилу. Також було запрошено керівників "Західного торгово-промислового дому", очільників міста і району, ЗМІ.

Представники влади міста перед людьми не з’явилися. Директор підприємства Володимир Фалко пояснював природу і причини аномального явища, та його запевненням щодо відсутності викидів на сьогоднішній день і технічні гарантії їх не повторення в майбутньому громада не довіряє.

У результаті зборів було вирішено створити робочу групу з представників громадськості, елеваторного комплексу, санітарної та екологічної служб, депутатів міської ради та журналістів, яка зможе моніторити ситуацію з забрудненням атмосфери, і у випадку появи шкідливих викидів має їх документально зафіксувати та визначити ступінь негативного впливу на здоров’я людей і екологію. Збори громади також звернулися до дубенських депутатів, аби ті теж втрутилися. І вже за два дні сесія міської ради прийняла відповідне звернення до обласної санітарно-епідеміологічної служби та до Державної екологічної інспекції з вимогою відреагувати на факти забруднення атмосфери у Дубні.

 

 

Координатор проектів Громадської експертної ради

Олександр Лісовський 

Фотофакт: