Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

Перші "відрейтинговані": учасники рейтингової ради оцінили дубенських політиків

Перші

Перші "відрейтинговані": учасники рейтингової ради оцінили дубенських політиків

Чому ж про це мовчать ЗМІ, які зазвичай так активно критикують дубенських посадовців?

Як уже було поінформовано, Громадська експертна рада Дубенщини започаткувала нову методику контролю влади. На відкритому засіданні ГЕРД, у якому взяли участь журналісти, громадські діячі й депутати, була підтримана ідея рейтингування політиків, які нині обіймають виборні посади або які планують їх зайняти в майбутньому. У ході обговорення було вирішено здійснювати моніторинг політиків, щомісяця визначаючи їхній рейтинг за критеріями: професійність рішень, системність, прозорість, людяність, патріотизм, мужність, оцінка моральних якостей, відсутність конфлікту інтересів, відсутність корупційних дій.

Важливою деталлю рейтингування стало скасування його сумарного результату у випадку прояву, на думку експерта, корупційних дій з боку того чи іншого політика.

Для початку експертам, до числа яких увійшли відомі у місті журналісти, депутати та громадські діячі, запропонували визначитись із рейтингом претендентів на посаду міського голови. Перелік імен таких кандидатів утворився з урахуванням заяв про наміри балотуватися на майбутніх виборах конкретних осіб та активної політичної діяльності інших.

Список з 10 таких осіб теж було оприлюднено. Нагадаємо, що за кожним з критеріїв кандидат на посаду мера оцінювався за 10-бальною системою. В результаті експертного оцінювання, на першому місці, за підсумками попереднього місяця, виявився діючий міський голова Василь Антонюк з підсумковим середнім балом усіх експертів 3,95. Кожен з експертів прагнув бути неупередженим, об’єктивним і незаангажованим у своїх оцінках.

Двоє експертів поставили діаметрально протилежні бали одному з політиків. Зокрема, депутат Дубенської міської ради Юрій Шесталюк поставив міському голові Василю Антонюку середній бал за всіма критеріями 6,38, а журналіст газети "Скриня" Ігор Маркулич0.

Коментарі експертів з цього приводу – нижче.

Юрій Шесталюк: "Уже чую коментарі... Мовляв, він – депутат, тому інакше оцінити Антонюка не міг. Відповім: міг би, якби були для цього підстави. З чого складається мій середній бал для Василя Антонюка? Найвищу, але не максимальну оцінку – "8" я поставив міському голові за професійність рішень, за системність (бо вона – ознака професійності), а також за мужність, бо вважаю його людиною не з боязкого десятку. Всі інші критерії оцінив нижче, і вважаю, що це об’єктивно. Для прикладу, деяким іншим кандидатам (Хижняку та Галеті) за критерієм "мужність" виставив по 10 балів, і теж впевнений, що заслужено. Секретареві міської ради – хоча б за те. що у важкий для України час не побоявся одягнути військову форму. А Богдану Галеті – за те, що має сміливість сказати правду в очі кожному, не зважаючи на ранги та чини. І ще один аргумент, який має важливе значення: пропрацювавши певний час в органах влади, знаючи цю "кухню" зсередини, скажу, що зовсім по-іншому оцінюєш діяльність людини на керівній посаді. А тим більше, якщо бачиш конкретні результати її роботи за чотири роки. Є з чим і з ким порівнювати".

Ігор Маркулич: "У моєму випадку щодо Василя Антонюка спрацювало правило рейтингування, запропоноване на засіданні ГЕРД: усі набрані бали множаться на нуль, якщо експерт підозрює можливі корупційні дії з боку політика. На мою думку, нинішній міський голова керує містом не прозоро. Більше того, знаю, що за сприяння у вирішенні проблем окремим підприємцям Антонюк ставить умову про перерахування певної суми на рахунок благодійної організації, до якої має безпосереднє відношення. Інформація про використання цих благодійних коштів закрита. Навіть після Майдану. З точки зору європейської практики (а Україна декларує вступ до Євросоюзу), це – чистої води корупція. А тому у мене й виходить "0" для Василя Антонюка".

Отже, нова методика оцінки політиків на Дубенщині стартувала. Вона, як і кожна нова справа, викликала дискусію. Але найважливіше те, що моніторинг політиків спонукає до дискусії та навіть спричинює інші соціологічні дослідження серед населення нашого краю.

Коментар голови Громадської експертної ради Михайла Корилкевича: "Громадська експертна рада Дубенщини продовжуватиме практику рейтингового оцінювання політиків. Бо це, крім усього, ще й добрий стимул для влади нинішньої та майбутньої працювати чесно і прозоро на користь громади!".

До слова, матеріал про рейтингування було запропоновано опублікувати газетам Дубна – "Замку" та "Скрині". Жодне з видань цього не зробило. Цікаво, чому? Можливо, редакції цих видань схвилював критерій "відсутність корупційних дій"?..