Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

Як залучати гроші в розвиток культури на селі? Відповідь є у кластера "Натуральне молоко"

Як залучати гроші в розвиток культури на селі? Відповідь є у кластера

Як залучати гроші в розвиток культури на селі? Відповідь є у кластера "Натуральне молоко"

Круглий стіл "Культурний діалог між регіонами України, сприяння розвитку громад" відбувся у Рівному у рамках третього Рівненського міжнародного кінофестивалю "Місто Мрії". Захід пройшов за підтримки ТзОВ "УкрМілкІнвест", кластеру "Натуральне молоко", Українського культурного фонду та Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування.

У події взяли участь близько 30-ти представників об’єднаних територіальних громад Рівненської області, які приїхали до Рівного за сприяння Рівненського ЦРМС (ФОТО).

У заході взяв участь Микола Томенко, засновник благодійного фонду "Рідна країна", який представив фільми проекту "7 чудес України" та розповів своє бачення розвитку культурного сектору в громадах. Зокрема, Микола Томенко порадив представникам ОТГ формувати позитивний імідж своїх територій, бренди територій у селах і містах та оригінально презентувати історію краю дітям і молоді.

Яскравим прикладом таких презентацій стали фільми з проекту Миколи Томенка "7 чудес України", записи яких він подарував присутнім представникам громад – для переглядів у школах, під час уроків країнознавства та інших тематичних занять.

Під час круглого столу учасники також розглянули можливості та інструменти розвитку культурного сектору в громадах, поділилися власними напрацюваннями та планами щодо розвитку культури на місцях у процесі децентралізації. Що допоможе розвивати культурний сектор? Як подолати перешкоди? Де шукати кошти на розвиток і на відбудову закладів культури? Які цікаві проекти вже впроваджено у громадах? Ці теми обговорили під час події.

Свої ідеї розвитку культурного сектору в громадах презентував присутнім генеральний директор групи компаній "Монстера" Максим Швець. Він розповів про залучення "УкрМілкІнвесту", що входить до складу групи компаній, до розвитку культурного сектору у селах Рівненської області, зокрема, Дубенського та Здолбунівського районів.

Компанія "УкрМілкІнвест" (УМІ) відома на Рівненщині як засновник і активний учасник кластеру "Натуральне молоко". У рамках роботи кластеру УМІ допомагає розвитку підприємництва на селі, зокрема, сприяє селянам у створенні й розвитку сімейних молочних ферм. А вже самі фермери, отримуючи фінансові можливості, долучаються до розвитку своїх сіл.

У 2018 році за сприяння "УкрМілкІнвест" відремонтовано будинок культури у селі Плоска Дубенського району. Присутній на круглому столі голова Плосківської сільської ради Борис Кочубей розповів, що такі інструменти розвитку культурного сектору на селі, як залучення спонсорів з бізнесу і різні грантові програми – це поки що найбільш дієві інструменти залучення фінансових і людських ресурсів. Саме завдяки участі "УкрМілкІнвесту" вже у грудні, в оновленому будинку культури в Плосці, селяни зможуть переглянути кращі фільми Рівненського міжнародного кінофестивалю "Місто Мрії".

Як самі фермери долучаються до розвитку культури та туризму в селах? Наприклад, власниця відкритої близько року тому за сприяння "УкрМілкІнвесту" сімейної молочної ферми "Відродження" Наталія Никончук, як інформують у компанії, планує поступово долучатися до розвитку зеленого туризму у своєму селі Стара Мощаниця Здолбунівського району. У планах жінки – розвивати садибу, в якій туристи та поціновувачі відпочинку на природі зможуть поселятися, ознайомлюватися з історією краю, насолоджуватися природою, рибальством.

 

Наталя Богданець, менеджер проектів ГО УАМ

(063) 776-77-66, natalabogdanets@gmail.com