Email: korylkevych.m@gmail.com

Офіційний сайт Михайла Корилкевича

  • Соціальна відповідальність бізнесу
  • Розвиток громад
  • Якісна підготовка управлінців

Виробництво вина, крафтових сирів і ресторанний бізнес: Михайло Корилкевич з Олегом Скрипкою побували на Тенерифе

Виробництво вина, крафтових сирів і ресторанний бізнес: Михайло Корилкевич з Олегом Скрипкою побували на Тенерифе

Виробництво вина, крафтових сирів і ресторанний бізнес: Михайло Корилкевич з Олегом Скрипкою побували на Тенерифе

Бізнесмен та інвестор Михайло Корилкевич і музикант та винороб Олег Скрипка під час поїздки на Канарські острови поділилися враженнями, а також думками про бізнес і планами. На Тенерифе вони прибули з авторським українським вином і крафтовим українським сиром. Чому? Про це — у матеріалі для Investforum.biz.

IF: Михайле, Олегу, зараз ми з вами та вашими дружинами Іриною й Наталею на острові Тенерифе, у мальовничій місцевості, поблизу Лос-Гігантес. Чому ви тут і чим займаєтеся?

Михайло Корилкевич: Останнім часом часто буваю на Канарських островах. Тут неймовірно гарно і комфортна температура практично цілий рік. На острові Тенерифе безліч прекрасних місць. Це — одне з них. Тут ми смакуємо вином, насолоджуємося краєвидом, обговорюємо враження від побаченого виверження вулкану Кумбре-В’єха і плани на майбутнє.

Олег Скрипка: Особисто я вдруге на Тенерифе. Але раніше мені бракувало часу і не було таких гарних провідників, як Михайло, щоб дізнатися про місцеву історію, культуру. Я стільки цікавих речей дізнався, що, впевнений, мені буде хотітися повернутися на Тенерифе! Зізнаюся, після першої подорожі на острів у мене не було такого бажання. Ну, приїхав, полежав на сонечку, трішки відпочив — і все. А зараз вийшла ґрунтовна поїздка.

IF: Що саме вразило? Які місця відвідали?

Олег Скрипка: Погляньте хоча б на ці скелі Лос-Гігантес! Це ж витвір, який вселяє віру, що на цій землі є щось вічне... Це треба бачити: 10 км прямовисних скель, що йдуть в воду та утворюють величну гігантську стіну. Були також у гірському селі Маска, це неймовірно мальовнича місцевість, враження незабутні. Тільки уявіть, яка історія: розповідають, що у давнину воно було притулком для піратів, які заховали там скарби. Звісно, їх ніхто не знайшов. І аж до 1960-их років потрапити в Маску можна було лише гірськими стежками, а в самому селі не було ні електрики, ні інших зручностей.

Також були на острові Ла-Пальма. У зв’язку з останніми подіями там багато туристів, заповнені готелі. Виявляється, багатьом цікаво здалеку поглянути на виверження Кумбре-В’єха. Справа в тому, що для того аби побачити виверження вулкану, потрібно спостерігати вночі. Картина, насправді, вражає, здається, ніби ти присутній при творенні світу.

Михайло Корилкевич: До слова, у міністра туризму Іспанії виникла ідея про те, що виверженню вулкана, попри його катастрофічні наслідки, потрібно додати “туристичної привабливості”. Вважаю, це ілюстрація асиметричного мислення, коли криза розглядається як можливості для розвитку. Загалом, мені подобаються місцеві економічні умови. Якщо хочете відкрити бізнес на Тенерифе, то у Tenerife Free Zone можна отримати дозвіл на звільнення від зборів і податків, спрощення митних процедур. Тут є чому повчитися з точки зору приваблення інвестицій.

IF: Тут і просто зараз ви споживаєте авторське вино “Країна Мрій” вашого, Олегу, виробництва та фермерський крафтовий сир, привезений вами, Михайле. Чи означає це пошук виходу на нові ринки для української продукції?

Олег Скрипка: Сьогодні вино “Країна Мрій” тут — виключно для присутності частинки України на далекому острові. А взагалі, мені дуже цікаво привезти українське вино сюди, на Тенерифе. І було б цікаво, як місцеві люди оцінили б українське вино, народжене дуже далеко. Я глибоко переконаний, що українське вино не поступається іспанським, французьким та італійським винам. І створюючи добре вино я прагну донести цю думку до прихильників цього напою, спочатку в Україні, а потім, можливо – і у всьому світі.

IF: Олегу, чому ви займаєтеся виноробством?

Олег Скрипка: Займаюся цим, бо вірю в українське вино. Вірю в те, що його вишуканий смак здатен підкорити найвибагливіших. Разом з командою професійних виноробів ми виготовляємо червоне, рожеве та біле вино з винограду, що росте в урочищі Чизай, в Берегові. Я спостерігаю за збором, беру участь в технологічних процесах, куштую нефільтроване вино і спілкуюся з технологом. Дуже люблю цю справу.

Вважаю, що вино — це ціла культура, яка об’єднує людей. Для мене ця поїздка на Канарські острови вийшла надзвичайно цікавою і як для винороба: я маю можливість подорожувати і куштувати вино іншої країни, на землі, де воно створене. Цей напій нас, людей, дивним чином теж поєднує з землею, з країною, з місцевістю. Для того щоб створити хороше вино й його оцінити, треба любити землю, відчувати енергію та цінувати працю його творців. Хороше вино можна робити тільки з любов’ю. Це такий інструмент: коли ми можемо робити хороші речі — тільки з любов’ю.

IF: Як бачимо, вина “Країна Мрій” з французьких сортів...

Олег Скрипка: Ми робимо моносортові вина. “Піно нуар” — це особисто моє рішення, тоді як виготовити “Розе” з "піно нуар" — командне. Біле робимо з “трамінер”. Спочатку пропонували для червоного вина використовувати інший сорт, але саме за смаковими характеристиками я вибрав сорт “піно нуар”.

IF: Яке з трьох вам найбільше до смаку?

Олег Скрипка: Розе. Також подобається “Трамінер”, вінтаж 2019-го.

IF: А вам, Михайле, яке авторське вино Олега найсмачніше?

Михайло Корилкевич: Смакує біле. А до доброго вина пасує добрий сир. У нас зараз це сир від фермерів сімейної молочної ферми “Юнікасоль”, з Рівненської області.

IF: Та тут не просто сир, а “лавандовий”, “кавовий”...

Михайло Корилкевич: Так, вони виготовляють 14 видів крафтового сиру: твердий, моцарела, сулугуні, бринза. Є з оригінальними смаками, ось зараз у нас тут — з м’ятою, лавандовий, гострий з перцем, кавовий, звичайний твердий… У “Юнікасоль”, взагалі, чудова історія. У березні 2020-го року в рамках нашого проєкту розвитку мережі сімейних молочних ферм в Україні ми допомогли сім’ї Нечипоруків із села Буща, Здолбунівський район, відкрити сімейну ферму. Зараз Юрій, його дружина Віта та дочка Соломійка утримують 33 корови. Вже через рік вони запустили власну переробку, для цього отримали в проекті сучасне обладнання для сироварні. Зараз у “Юнікасоль” є свій сайт, їх легко знайти онлайн і зробити замовлення по Україні. Вони молодці, все організують. Крім того, вони представляють свої крафтові сири на різних виставках і постачають продукцію у відомі торгові мережі Рівненської області.

IF: Ви разом з командою розвиваєте мережу сімейних молочних ферм уже декілька років. Яка мета проекту?

Михайло Корилкевич: У нас дуже амбітний проект. Ми плануємо до 2027 року відкрити 5000 сімейних молочних ферм, 100 регіональних кластерів. Це допоможе створити більше 20 000 робочих місць до 2030 року. Наша мета – отримати 10% ринку виробництва молока в Україні та зробити Україну впливовим гравцем на глобальному молочному ринку. Зазначу, що цей проект для нас є чимось більшим, ніж просто прибутками і новими ринками. Це і є “імпакт інвестиція”, інвестиційна діяльність з глибоким соціальним змістом – відродження українського села, повернення заробітчан додому, об’єднання родин і зміцнення традиційних українських сімейних цінностей. У проекті навіть виникла ідея зробити телевізійний серіал про фермерів. Ми запросили до співпраці відомого кіносценариста Олексія Комаровського, він спілкувався з багатьма фермерами. Люди плакали, розповідаючи йому свої драматичні історії.

IF: Які результати проекту на цей час?

Михайло Корилкевич: Ми розпочали з 2017-го, на цей час відкрито 120 сімейних ферм у десяти областях України. У проект залучено більше 300 інвесторів, залучено близько $ 3,1 млн. Зараз триває третій інвестиційний раунд. Роботи попереду ще багато, але початок, як на мене, добрий.

IF: З того, як ви обоє захоплено розповідаєте, вас об’єднує пристрасть до своєї справи. А як ви познайомилися?

Олег Скрипка: Під час однієї з моїх поїздок на захід України. Їхав до Львова і треба було пообідати. Тож зупинився в ресторані “Антік Хаус”. Я звернув на нього увагу давно, мені розповідали знайомі. У нього дуже зручна і гарна локація, він розташований просто біля Дубенського замку. Ресторан вразив мене як особливий, мистецький заклад, з атмосферою, з історією та українською кухнею — все, як я люблю. Виявилося, що там не просто українська кухня, а вишукана кухня... І я познайомився з власницею “Антік Хаус”, Іриною Корилкевич, і вже потім вона познайомила мене зі своїм чоловіком, Михайлом. Наше знайомство з випадкового переросло в тривалу співпрацю та дружні стосунки.

У 2020 році, коли був локдаун, ми разом провели онлайн сесію “Музика. Вино. Кооперація” на Українському Економічному Ренесанс Форумі, який ініціював Михайло разом з оргкомітетом. Ми всі дегустували вино онлайн, я з “ВВ” робив музичний супровід — і разом ми обговорювали бізнес і підприємництво. А наприкінці того ж року відбулася крута музично-винна зустріч онлайн, ми знову співали та дегустували вино. Учасниками були члени команди Михайла, його друзі з Львівської бізнес-школи, де Михайло є членом наглядової ради магістерської програми, а також родина Михайла та Ірини. Це була передноворічна зустріч і, як на мене, ці події пройшли на високому рівні.

Михайло Корилкевич: Насправді, так і було. А сьогодні я запросив Олега — як музиканта і як підприємця, винороба — ще на одну подію, на Третій міжнародний інвестиційний форум InvestForum UA. Ми з оргкомітетом запланували його на березень 2022 року знову тут, на Тенерифе. Це буде південний регіон, Адехе. Масштабна інвестиційна подія на прекрасній локації — це завжди незабутні враження для всіх учасників. Наша команда має гарний досвід залучення інвестицій, отож ми вирішили поділитися своїми знаннями з іншими українськими підприємцями, запросити найкращих експертів та інвесторів і створити майданчик для спілкування людей, які мають яскраві ідеї та твердий намір їх втілити.

Олег Скрипка: Підтримую Михайла у цій ідеї. Вважаю, такі заходи — це те, що об’єднує енергію та ідеї багатьох людей, і робить нас, кожного учасника окремо, більш ефективними.

Михайло Корилкевич: На минулому форумі, який відбувся на Тенерифе у вересні, виникла ідея створити ресторан української кухні тут, на Канарських островах. Зараз ми опрацьовуємо цю ідею. Хочемо створити ресторан за форматом Urban Space 100, який дуже популярний і у Івано-Франківську та по всій Україні. Головна ідея Urban Space 100 – це спрямування частки прибутку від ресторанної діяльності на соціально важливі проекти. Тут, на островах, є активна українська громада. Вважаю, що й цікавих проектів не бракуватиме. Хочу переконати Олега стати якщо не співвласником цього закладу, то, щонайменше, консультантом з питань вина та арт-проектів.

IF: Дякуємо за розмову та бажаємо вашим справам успіху.

Більше фото на сторінці Investforum.biz

InvestForum UA інформує, що реєстрацію на участь у 3-ому Міжнародному інвестиційному форумі InvestForum UA відкрито.

Дати проведення форуму: 31 березня - 02 квітня 2022 року.

Подія, традиційно, відбудеться на острові Тенерифе (Канарські острови). Ділова програма форуму пройде у конференц-залах одного з кращих готелів Тенерифе - п'ятизірковому Bahia del Duque (Байя-дель-Дуке).

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ